538 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği İle Getirilen Yükümlülükler

Jun 06, 2022
  1. GİRİŞ

31.05.2022 tarihli ve 31852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 538 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (“Tebliğ”) ile, taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılardan, sosyal ağ sağlayıcılarından ve yer sağlayıcılardan bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir

Tebliğ’de yer alan başlıca tanımlar aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Aracı hizmet sağlayıcı : Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişilerdir.
  • Sosyal ağ sağlayıcı : Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.
  • Yer sağlayıcı : Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişilerdir.

Tebliğ, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (“VUK”) 149. ve mükerrer 257. maddesinin 4. ve 7. fıkraları dayanak alınmak suretiyle düzenlenmiştir.

  1. AÇIKLAMALARIMIZ
  1. BİLDİRİMİ YAPILACAK HUSUSLAR

Tebliğ’in 4. maddesi uyarınca; taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcıların, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak aşağıda yer alan bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’na (“GİB”) bildirmeleri gerekmektedir.

  • Verilen hizmetin sağlandığı internet adres veya adresleri
  • Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, TCKN/YKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgileri
  • Hizmet verilenler adına gerçekleştirilen taşınır, taşınmaz, mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgileri
  • GİB tarafından belirlenecek diğer bilgileri

Verilen ilanın konusu olan taşınır, taşınmaz, mal veya hizmetlerin mülkiyetinin ilan veren dışındaki bir gerçek veya tüzel kişiye ait olması durumunda, mülkiyet sahibine ilişkin bilgilerin de aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılara bildirilmesi zorunludur.

İlan verenler, aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcıların Tebliğ kapsamında bildirmek zorunda oldukları bilgileri bunlara temin etmek zorunda olduğu gibi bu bilgilerin doğruluğundan da sorumludurlar.

Aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılar; ilan verenlerin Tebliğ gereğince temin etmeleri gereken bilgilerin kendilerine bildirilebilmesi için gerekli olan koşulları yerine getirmek zorundadır.

Bilgi verme zorunluluğu getirilenler, GİB’e bildirmekle yükümlü oldukları bilgileri VUK’un 253. vd. maddeleri uyarınca defter, kayıt ve belgeler için zorunlu muhafaza süreleri içerisinde elektronik ortamda saklamak ve istenildiğinde elektronik araçlar ve ortamlar vasıtası ile ibraz etmekle yükümlüdürler.

  1. BİLDİRİM USULÜ

Tebliğ’in 5. maddesi ile; sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin bildirmesi gereken bilgilere ilişkin veri format ve standardının GİB tarafından, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi (“BTRANS”) aracılığıyla duyurulacağı ve bilgilerin BTRANS üzerinden GİB’e bildirileceği düzenlenmiştir.

Tebliğ kapsamında bildirilmesi zorunlu olan bilgiler, GİB’e aylık olarak bildirilecek olup bir aya ait bilgiler, takip eden ayın son günü saat 23:59’a kadar bildirilmelidir.

Aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcıların ilk kez bildirim yapılacak tarihten önce BTRANS’ın kullanımına ilişkin başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Bu Tebliğ kapsamında sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenler, ilk bildirimlerini ilk kez 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 01.08.2022 tarihine kadar yapmak zorundadır.

Tebliğ kapsamında sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin, 31.05.2022 tarihi itibarıyla yayında olan ilanlara ilişkin bildirimi 31.8.2022 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.

Bildirimlerin yapılabilmesi için ilan verenler tarafından ilanlara ilişkin ilave bilgi verilmesinin gerekmesi halinde, bu durum ilan verenlere uygun yöntemlerle duyurulmalı ve bu duyuruya rağmen bildirilmesi zorunlu olan bilgilerini tamamlamayanlar GİB’e bildirilmelidir.

  1. TEBLİĞ’E AYKIRILIK HALİNDE UYGULANACAK YAPTIRIM

Tebliğ’in 6. maddesinin 6. fıkrası uyarınca, Tebliğ’de yapılan düzenlemeler kapsamında bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar ile Tebliğ’le getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında VUK’un mükerrer 355. maddesinin 1. fıkrası kapsamında, birinci sınıf tüccarlar için 3.400 TL tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

Bildirim zorunluluğu aylık olduğundan, bildirim yapılmayan her ay için idare tarafından ayrı idari para cezası uygulanabilecektir.

  1. SONUÇ

Tebliğ ile, taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıların, sosyal ağ sağlayıcıların ve yer sağlayıcıların bazı bilgileri aylık olarak GİB’e bildirmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Tebliğ’e aykırılık halinde ise, her bir aykırılık için ayrı özel usulsüzlük cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.

Saygılarımızla
Özay Hukuk Bürosu
Av. H. Berkehan Bayraktar